Discover the Hidden Gems of East Denpasar: A Journey Through Bali’s Underrated Paradise

East Denpasar, one of the areas in the capital city of Bali, offers a variety of stunning tourist destinations. Although it is often overlooked by tourists who are more interested in the beaches and crowds in other parts of Bali, East Denpasar has its own beauty and uniqueness.

explore east denpasar


In this article, I will invite you to go to interesting tourist destinations in East Denpasar. So let's explore East Denpasar together!

 


If you look at its area, East Denpasar sub-district is the smallest of the four sub-districts in Denpasar. East Denpasar is divided into 7 villages and 4 sub-districts, namely Dangin Puri Klod Village, Penatih Dangin Puri Village, Sumerta Kaja Village, Sumerta Kauh Village, Kesiman Kertalangu Village, Sumerta Klod Village, Kesiman Petilan Village, Dangin Puri Village, Kesiman Village, Penatih Village, and Sumerta Village.

Even though East Denpasar is not a favorite destination for tourists, there are several interesting places you can visit while staying in East Denpasar. Here are some of the best tourist attractions in East Denpasar that must be visited.

1. Bali Art Center Cultural Park

Taman Budaya Art Center Bali, also known as Taman Werdhi Budaya, is the most significant arts and culture center in Bali. This place hosts various cultural and artistic events, including the Bali Arts Festival which is held every year. 


art center bali


You can enjoy traditional Balinese dance performances, art exhibitions, and various other cultural activities. Art Center Cultural Park also has a museum that displays various Balinese works of art and artifacts.

 

2. Sindhu Beach

Sindhu Beach has white, pristine sand. The waves are safe for swimming and playing with the small ones. Its coastline is the same as Sanur Beach, and many fishermen's boats dock here. You can sit on the beach while looking at the view and enjoying Sanur's typical snack, namely lumpiang.

sindhu beach bali


Don't forget to visit the turtle conservation center to see cute turtles in captivity. It's inspiring to see the community come together to protect these incredible creatures and their habitats. Every effort counts in ensuring the survival of these endangered species, and Sindhu Beach is setting a fantastic example for conservation efforts worldwide.

3. Bali Orchid Garden

Bali Orchid Garden is a paradise for flower lovers. This garden displays various types of beautiful and exotic orchids. 

orchid garden bali


You can learn about various orchid species, how to care for them, and even buy orchid plants as souvenirs. The garden also provides guided tours to provide in-depth information about orchids and other tropical flora.

4. Kereneng Market and Asoka Market

To experience local life, a visit to Pasar Kereneng and Pasar Asoka is a must. This traditional market offers a variety of local products ranging from vegetables, fruit, spices, to clothing and handicrafts. 

pasar kreneng


Kreneng Market is also famous for its delicious and authentic local culinary delights. Exploring this market provides a unique experience of the culture and lifestyle of the local people.

5. Museum Sidik Jari

Museum Sidik Jari or The Fingerprint Museum is a unique art museum, founded by the famous Balinese painter, I Gusti Ngurah Gede Pemecutan. 


museum sidik jari


This museum displays works of art created using fingerprints as the main technique. You can see a variety of stunning paintings and admire the artist's skill. Apart from that, this museum also holds art exhibitions and workshops periodically.

6. Kertalangu Village

Kertalangu Village is located on the main road in the By Pass Ngurah Rai Road, which also makes this village not difficult to find. When entering the Kertalangu Cultural Village, you will be greeted with natural green view of the rice fields and lush green gardens. 


kertalangu village


In this village, there is a world peace monument. This monument was created by independent countries that strongly support peace in the world. In this monument there are also nine religious symbols in the world.

7. Warung Nasi Tekor

Warung Nasi Tekor is located in the Kertalangu Cultural Village. Here, you can enjoy authentic Balinese food cooked by a pair of Balinese grandparents wearing traditional Balinese clothing.


nasi tekor


Enjoy classic Balinese food among shady trees, an old Balinese-style house, and a garden with a chicken coop. For those of you who like liquor, sometimes the husband-and-wife couple who own the stall also provide ‘tuak’, a traditional Balinese liquor.

 

denpasar tourism

East Denpasar may not be as popular as other areas in Bali, but it offers rich culture, natural beauty and authentic experiences. From arts and culture centers, beautiful beaches, flower gardens, to lively traditional markets, East Denpasar has everything to satisfy a wide range of tourists' tastes. So, when you are visiting Bali, take the time to explore and enjoy the alluring charm of East Denpasar.

 

Comments

  1. Bali memang nggak kehabisan tempat wisata ya. Mau yang konsepnya taman, museum, persawahan hingga laut, lengkap tersedia. Masing-masing venue menyajikan pemandangan yang sangat indah. Very nice article 😁

    ReplyDelete
  2. Bali identik dengan pantainya yang cantik-cantik. Nggak nyangka ternyata punya taman anggrek yang nggak kalah indahnya dengan deretan pantainya.

    ReplyDelete
  3. Wow, it turns out East Denpasar has a lot of cool places to visit! From enjoying arts and culture at the Bali Art Center, relaxing at Sindhu Beach, to admiring beautiful orchids at the Bali Orchid Garden. Not to mention the fun of shopping at the traditional Kereneng and Asoka markets, or tasting local dishes at Warung Nasi Tekor. For those who love unique attractions, the Fingerprint Museum is also fascinating. So, even though it's not as popular as other places in Bali, East Denpasar still has its charm that makes your vacation exciting and memorable!

    ReplyDelete
  4. Sudah lama tidak berkunjung ke Bali, dulu terakhir kesana jadi tour leader. Yang paling aku suka dari Bali adalah budayanya. Dan Bali ini unik, punya diri khas yang membedakan dari budaya satu dengan budaya lainnya. Suka banget sama makanan Bali sate Yang pake tusuk sere, lupa namanya tapi enak banget, bau serenya wangi ke daging. Dan orang yang aku temui dulu juga ramah-ramah.

    ReplyDelete
  5. I never have a holiday at East Denpasar. I think I have to go there with my little family and enjoy the beauty of Bali.

    ReplyDelete
  6. Wah, baca ini jadi kangen Bali
    Da lama banget nggak jalan jalan ke Bali. Emang kota wisata ya, nggak ada habisnya klo ngomongnya wisata bali

    ReplyDelete
  7. Selama ini orang mengenal Bali karena pantai-pantai indahnya. Ternyata banyak tempat-tempat menarik di Bali. Itu museum Sidik Jari sangat memikat. Terus warung nasi tekor bisa dicoba tuh hehehe.

    ReplyDelete
  8. Warung nasi kok tekor ya 🤭. Semoga pemiliknya jualan tidak sering tekor

    ReplyDelete
  9. Bali emang selalu keren dengan pesonanya apalagi punya Hidden Gems yang bikin turis dan wisatawan datang lagi nggak bosan-bosan. Kulinernya juga enak-enak. Liburan ke Bali selalu jadi pilihan yang menarik.

    ReplyDelete
  10. Bali never fails for its culture and natural beauty, I want to go on holiday there someday

    ReplyDelete
  11. yang paling menarik perhatianku kali ini adalah desa budaya kertalangu. bisa menikmati suasana desa yang asri sekaligus menyaksikan budaya bali yang super kaya

    ReplyDelete
  12. Bali is always be my future destination. I want to travel there. But still don't have time and money for it. Explore east Denpasar. Its fantastic.

    ReplyDelete
  13. Kalo traveling paling asik memang berkunjung ke pasar tradisonalnya, dapat bermacam pernak² unik dan jadi hal yang berkesan juga

    ReplyDelete
  14. Bali, heaven of Indonesia, It's been a long time since I visited Bali, hopefully I can visit there soon

    ReplyDelete
  15. Sesuai judul ya kak memang jarang terekspos dan underrated tapi tetap kalau Bali rata2 pemandangan alamnya cantik, masih asri

    ReplyDelete
  16. Ini sangat menarik! Saya selalu mendengar tentang daerah selatan Bali, tetapi Denpasar Timur terdengar seperti permata tersembunyi yang nyata.
    Apakah ada rekomendasi khusus tentang hal-hal yang harus dilakukan atau dilihat di sana?

    ReplyDelete
  17. Bali memang pantas dijadikan destinasi wisata favorit karena punya paket lengkap yang akan memanjakan wisatawan di setiap daerahnya, termasuk di Denpasar juga

    ReplyDelete
  18. Wow ... Fingrprint Museum? Terbayang betapa unik pengalaman yang akan didapat selepas berkunjung ke museum sidik jari ini. Selalu saja ada lokasi menarik yang patut dihampiri bisa traveling to Bali.

    ReplyDelete
  19. Dari beberapa destinasi tersebut, saya kok tertariknya justru sama Bali Orchid Garden ya.. Jadi kangen lihat bunga-bunga anggrek. Selama ini jalan-jalan gak pernah ketemu bunga anggrek. :D

    ReplyDelete
  20. Kangen Bali banget nih. Tiap tahun suka nongkrong dan nonton Bali Arts Festival di Taman Werdhi Budaya.

    Trs kalo beli buku di Togamas yg searah ke Art Center. Temen dulu ngekos di Terompong dan Akasia. Jd emg dkt bgt ke Art Center situ.

    Trs tiap pagi suka ke Kereneng buat belanja2. Kdg malam harinya jg ada pasar mlm. Ramee bgt.

    ReplyDelete
  21. Pengen banget ke Bali suatu hari nanti, karena nggak pernah sekalipun. Apalagi baca rekomendasi wisata yang keren-keren nggak cuma pantai itu rasanya pengen berangkat aja. Pengen liat pertunjukan juga di Bali Art Center Cultural Park. :-D

    ReplyDelete
  22. Museum Sidik Jari sama Warung Nasi Telor belum pernah nih. Catet dulu ah, explore kemudian, hehe..

    ReplyDelete
  23. Huaaaa, jadi kangen ke sana. Belum pernah nih visit ke Warung Nasi Tekor. Dari namanya aja unik banget ya, aku jadi penasaran...

    ReplyDelete
  24. There are so many new things that I read through this article. It feels like I haven't known Bali at all. Because there are many tourist destinations in East Bali that I have never been to. Even the culinary is delicious, it must be very fun if you try it.

    ReplyDelete
  25. Sudah lumayan lama gak ke Bali, padahal dari tempat ku tinggal gak seberapa jauh. Dari dulu pengen banget tinggal di Bali tertarik dengan pantai nya.. penasaran dengan Bali Art Center Cultural Park, belum pernah kesana sih..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Museum Bali: A Part of The Past